• forheaderp (Large)
  • nature_090214_0047 (Large)
  • forheader
  • forheader (Large)
  • sipovo 1
  • Glogovac

Орнитофауна Шипова

Објављено: 15. April. 2014

DSCF6789

Драго нам је да Вам можемо презентовати неке занимљиве, а мало познате чињенице о птицама које живе на  подручју наше општине.

Доле наведени текст је написао Горан Топић, орнитолог из Шипова, који је посматрао и истраживао птице на нашем подручју одређени временски период. Очекујте више информација o врстама птица од Горана.

DSCF3410

“Општина Шипово смјештена је у долинама пет ријека и са свих страна је окружена високим планинама. Простор Шипова веома је разнолик по геолошкој грађи, рељефу и хидролошким карактеристикама што погодује развоју разноврсног биљног и животињског свијета. И поред веома богатог биодиверзитета, података о истраживању флоре и фауне овог краја има веома мало. Као најбоље проучена група животиња у Шипову издвајају се птице.

Прва проучавања орнитофауне Шипова датирају из XИX вијека још из аустро-угарског периода и истраживања Отмара Рајзера. Након тога примијетан је недостатак истраживања, све до 2005. године, када су покренута прва савремена проучавања птица, која се у континуитету спроводе до данас. Током овог периода на простору Шипова и Новог Села укупно је евидентирана 161 врста птица. Од овог броја на територији Шипова забиљежено је 158 врста птица, док три врсте пронађене на територији Новог Села, нису нађене у Шипову (утина, тропрсти дјетлић и жутокљуна галица).

DSCF1927

Овај број представља приближно реално стање, јер неке типичне врсте још увијек нису евидентиране на истраживаном подручју. Уз даља претраживања шумских станишта по околним планинама као и станишта у долинама ријека, може се очекивати да ће број врста прећи преко 200, по чему би се Шипово могло сврстати у неколико, птицама, најбогатијих локалитета у Босни и Херцеговини.

На овом подручју присутан је велики број ријетких врста како у Босни и Херцеговини, тако и на Европском континенту: велики тетријеб, љештарка, сури орао, змијар, еја ливадарка, сиви соко, буљина, тропрсти дјетлић, сива жуна, сиви сврачак, жутокљуна галица планински попић и друге.

DSCF6399

Због присуства великог броја ријетких и угрожених врста, како на локалном, тако и на европском нивоу, овај предио завријеђује законску заштиту, коју за сада има само прашумски резерват Јањ. Поред тога, неопходно је покренути континуиран мониторинг и активну заштиту неких врста те организовати предавања за јачање еколошке свести локалног становништва. Присуство ријетких врста представља велики економски потенцијал Општине Шипово кроз развој „bird watching“ туризма.”

Литература: Топић, Г., Јанковић, М., Зубић, Г.,2011/2012: Прилог познавању орнитофауне Шипова и Новог Села. Билтен мреже посматрача птица у Босни и Херцеговини 7-8: 5-30.

Leave a Reply

Hалазите се на новој званичној страници Општине Шипово. Добродошли! Позивамо вас да заједно учинимо страницу занимљивијом и активнијом!
Zа сва питања обратите нам се нам се путем електронске поште а ми ћемо Вам одговорити у најкраћем могућем року а максимално у неколико дана.